ནེ་རྡར་ལན་ཌི་བོད་རིགས་ཚོགས་པ།

Tibetaanse Gemeenschap Nederland

Tibetan Community Netherlands

Tibet

Land Size (km/sq)

Population

%

Buddhist

Avg Altitude (ft)

TIBET, het dak van de wereld, is een uitgestrekt land, rijk aan mineralen en flora en fauna. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Tibet niet geheel kaal en onvruchtbaar. Het heeft grote gebieden met bossen, eindeloze weilanden die geschikt zijn voor veeteelt en uitgestrekte vruchtbare valleien. Tibet is omgeven door hoge besneeuwde bergketens, telt talrijke meren en is de bron van vele grote rivieren. Het heeft een oppervlakte van ruim 2,5 miljoen vierkante kilometer.

Tibet bezit niet alleen de hoogste maar ook de meest strategische positie in Centraal-Azië, aangezien het grenst aan India, Nepal, Bhutan en Birma in het zuiden; Oost-Turkestan in het noorden en China in het oosten. De Tibetanen zijn een volk met een eigen gesproken en geschreven taal, cultuur, religie, tradities, voedsel en kleding. In 1959 werd de bevolking van Tibet geschat op ongeveer zes miljoen mensen.

Door de eeuwen heen is Tibet een onafhankelijk land geweest met zijn eigen unieke geschiedenis en tradities. In 1949 viel het Chinese Volksbevrijdingsleger Tibet binnen. Ondanks beloften van autonomie voerde de Chinese regering een schrikbewind onder het Tibetaanse volk, gericht op gedwongen assimilatie en vernietiging van de oude cultuur en identiteit van Tibet. Na negen jaar van gebroken beloften en pogingen om een vreedzame oplossing te vinden, vluchtte de spirituele leider van de Tibetanen, de Dalai Lama, in 1959 uit Tibet naar India, na een bloedig neergeslagen volksopstand. Meer dan honderdduizenden landgenoten volgden hem in ballingschap en wonen sindsdien overal ter wereld.

In Tibet zelf lijdt het Tibetaanse volk nog steeds onder een wreed regime dat elke uiting van verzet tegen het Chinese bewind de kop indrukt. Mensen met afwijkende meningen en anderen die opkomen voor hun eigen cultuur, taal en mensenrechten worden gearresteerd, gemarteld en gevangen gezet. Onafhankelijke waarnemers, journalisten en diplomaten mogen het land niet in.

Naar schatting zijn 1,2 miljoen Tibetanen gestorven als direct gevolg van de Chinese bezetting.

 

Share This